2012 m. kovo 4 d., sekmadienis

Nuotraukos ant stiklo arba Vilnius-Šiauliai-Zarasai-Vilnius



Užužvakar buvau Šiauliuose.

Kelionė prasidėjo apie vidurdienį "Panoramoje", kur susitikome su puikiu poetu Mindaugu N., taip naiviai gerybiškai (kaip vėliau paaiškėjo) sutikusiu paskolinti automobilį. Vairavo mūsų etatinis šoferis A.M. Nusipirkau du vyno ir pajudėjom su Focusu link "Ledo rūmų". Ten paėmėm Zalą. Senas pankas mašinoje nieko liūdno nežada. Kartu važiavo ir mano kaimynas Gedas Lukšas.

Į priekį klausėmės Root 70, vėliau naujo Coheno albumo "Old Ideas", kuris mano galva yra tiesiog nuostabus. Jei ką nors norite vadinti dainuojama poezija, tai yra jos viršūnė, šaknys ir vainikas. Tai taip pat arti to, kurlink judam (arba tiksliau kurlink nejudam), kaip nauja Kajojo knyga "Kurčiam asiliukui". Tobula. Aišku, nesuprantančiam angliškai, nemylinčiam poezijos, šis Cohenas gali pasirodyti tik erotinio kabareto grimasa. Ir tai nėra blogai. Vėliau buvo "The Good the Bad and the Queen". Damono Albarno iš "Blur" projektas. Seku, ką jis daro. Tai yra gerai.

Jau važiuodami į priekį atsikimšom granatų vyno.
Beje, labai rekomenduoju. Tai skaniausias vynas, kokį esu gėręs. Jis vadinasi "Granatas", yra armėniškas, o jo gauti galima Vynotekoje arba kai kuriose pornografiniu X pažymėtose krautuvėse. Jis nėra pats pigiausias, bet vertas savo kainos. Tyras granatų skonis. Kaip pastebėjo mano draugas Gerbutavičius, granatų daugiausia yra Irake.

Šiauliuose grojom Janonio gimnazijoje. Blaivūs, nemanykit. Man ten jau buvo trečias ar ketvirtas kartas. Ten gera.

Pagrojo Gedas Lukšas, Atika (Darius su perkusininku Miša), tada Zala. Prieš koncertą su mano mylimu draugu Darium kalbėjom apie autorinių teisių fenomeną ir aš nusprendčiau jam padeomstruoti visą jų galią. Per mano pasirodymo pusvalandį sugrojau senas savo dainas: "Wish You Were Here", "And I Love Her" ir "Knockin' on Heaven's Door". Darius man pritarė. Baigėm jo daina "Į Las Vegą", kurią neseniai kartu įrašėm.

Po koncerto Ieva (organizaotorė; ačiū jai!) mus vedėsi į Menelajo (toks slapyvardis) dirbtuves. Menelajas yra menininkas. Tikras. Pasirodo pažįstu jį labai seniai. Jis daro foto ant stiklo. Turi senovinį (XX a. pradžios) fotoaparatą, kuris fotografuoja 15 minučių. Turi nejudėti. Tada per pusvalandį ant stiklo išryškina nuotrauką. Mes su Zala ir Darium bandėm nejudėt. Nuotrauka išėjo puiki. Zala panašus į Basanavičių, aš išplaukęs kaip vaiduoklis iš filmo "Others". Tikiuos tą foto kada nors gauti. Kažkas užsakė picų.

Dirbtuvėse buvo daug, labai daug vyno. Emilė parnešė. Emilė puiki. Užsibuvom. Darius nusprendė važiuoti į Zarasus, mes nusprendėm jį pametėti. Nors taip knietėjo likti.

Emilė yra dailininkė. Ji žadėjo nutapyti mano portretą. Bet nebuvo laiko, tikiuos dar nutapys. Pagrojau atsisveikinimui 20 žmonių vakarėliui "Fake Plastic Trees", "Knockin' On Heaven's Door" ir "Comfortably Numb" ir apie 21 val. išvažiavom. Visi norėjom pasilikti. Mes pamiršom apie Mindaugą N., kuris laukė savo mašinos Lietuvos radijuje.

Mašinoje klausėmės "Бурлак". Visu garsu. Į kelionę įsidėjom dar 4 ar 5 vyno. Žinojom, kad kelionė bus ilga. Apie Mindaugą N. niekas neprisiminė. Su Darium ir Zala kalbėjom apie DDT, Akvariumą, mergas, A.M. (šoferio bendravardį), pirmąją meilę ir... mergas. Visi su kažkuo sutikom. Dėl kažko ginčyjomės. Nepamenu su kuo. Gedas Lukšas tylėjo ir žadėjo išmokti rusiškai per vasarą, kad suprastų, apie ką yra "Бурлак". Žinojau, kad ryte, kaip visad, dėl mano palaido liežuvio, bus gėda.

Visur rūkas. Kelio nesimatė. A.M. tylėjo. Užvežėm Darių į Zarasus, 150 km. lankas. Pajudėjom link Vilniaus. Prisiminėm, kad Mindaugas N. laukia savo mašinos. Aš jo telefonu atsiprašinėjau, sakiau, kad užvešim namo, lai eina miegoti. Tačiau jau mikčiojau (išgėrus sugrįžta vaikystės yda) ir Mindė įtarė. Grįžom apie 3 nakties. Jis nemiegojo. Bet ir nepyko. Net pats iš Žemųjų Panerių išvežiojo Zalą ir A.M. namo. Man taip sakė.

Ir viskas buvo tobula. Darių matau retai, gal dėl to labai myliu. Zala kaip visada - žinau, kad jo pati mano, jog aš girtuoklis. Matyt ji teisi. Bet dar dabar šypsaus prisiminęs tą kelionę, koncertą, foto ant stiklo, kvailus mūsų pozavimus, rūką. Granatų skonio šypsena.

4 komentarai:

  1. Gera ten visada. Ir turbūt nesuklysiu kalbėdama daugiskaita už kitus, ale laukiam ir to ketvirto ar penkto karto Janony.

    (pasijutau kaip pašalietė - komentarų tyla baigta)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei geri, vadinasi esi nelaimingas. laimingi euforijoje ir jiems gerti nereikia. As irgi geriu :).

    AtsakytiPanaikinti
  3. gera būt pijoku ir dalintis juoku.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jei nebūtų taip propaguojamas alkoholis. paskaityčiau ir kitus įrašus, bet jau po šito nebesinori. Tiesą sakant panašią rašliavą rašaliodavau pirmame kurse, gyvendamas Švitrigailos bendrabuty ir išgėręs porą butelių rašalo...

    AtsakytiPanaikinti